Minden este népmese Program

2015. szeptember 29-én, Benedek Elek születésének 156. évfordulója, a Népmese Napja alkalmából hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a „Minden este népmese!” cselekvési programot a Hagyományok Házával és szakmai partnereivel közösen.

A kormányzati támogatással elindított program célja a népmesemondás hagyományainak felelevenítése, a mesélés, a mesehallgatás népszerűsítése és újszerű alkalmazása volt, valamint kézzelfogható segítséget nyújtani mind a szülők, mind pedig a pedagógustársadalom számára a gyermekek játékos, szórakoztató neveléséhez és fejlesztéséhez. A program arra kívánja buzdítani a szülőket, hogy többen és többet meséljenek a gyermekeiknek, hiszen a mesélés bensőséges hangulata növeli a családi kapcsolatok intimitását, fokozza a családi összetartó erő intenzitását.

A program elindításához az EMMI a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül 30 millió Forint összegű támogatást biztosított a Hagyományok Háza és partnerszervezetei (a Mesemúzeum, a paloznaki Meseközpont, a Magyar Olvasástársaság, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár, a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara) számára a népmeséhez, a népmesemondás népszerűsítéséhez kapcsolódó programok megvalósítására, számos vidéki, és határon túli helyszínt is bevonva a programba.

A támogatásnak köszönhetően 2016-ban 200 magyarországon és határon túl nevelkedő gyermek nyári táboroztatására nyílt lehetőség:

  • Gyermekvédelmi gondoskodásban és családban élő gyerekek integrációs mesetábori programja 2016 nyarán 2 alkalommal a Meseközpont szervezésében, több mint 70 gyermek részvételével
  • Micsoda Csoda! tábor 25 gyermek részvételével
  • „Hazatérő” – Népmesetábor Százhalombattán 25 gyermek részvételével
  • Mesetábor 2 alkalommal Hajdúböszörményben összesen 70 fő gyermek és fiatal felnőtt részvételével

több nagyszabású szakmai konferencia megrendezésre került sor határon innen és túl összesen mintegy 450-500 fő közművelődési szakember és pedagógus bevonásával

  • A népmese napja – XII. Országos népmese-konferencia 2 helyszínen: Nyíregyházán és Beregszászon, 250 fő; 2016. szeptember 29–30.,
  • Közösségi mesemondás konferencia és családi mesenap, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és a Hagyományok Házában 2016. szeptember 29-én és október 1-én, összesen 200 fő részvételével

a Népművészeti fesztiválok keretében (Táncház Napja, Művészetek Völgye, Mesterségek Ünnepe) megvalósított népmesemondó alkalmaknak köszönhetően több ezer fiatal felnőttet és fiatal családost szólíthatott meg a magyar népmese.

és önálló, családoknak szóló programként számos Mesefesztivál is megrendezésre került az ország különböző pontjain közel 1000 fő részvételével.

 

A Hagyományok Háza ezen felül a népszerűsítő tevékenységeken túl a népmese oktatási anyagainak készítéséből, a kutatás koordinálásából is kivette a részét a pályázati támogatásnak köszönhetően.

A népmese mai élete címmel hirdetett meg előadássorozat 2016 őszén 3 alkalommal, összesen 100 fő részvételével.

Az előadások a népmese kulturális helyzetét, a népmesekutatás eredményeit, a népmese alkalmazhatóságát mutatták be. Az előadásokról felvétel készült. A népmesemondás oktatásának gyakorlatát rögzítő felvételek módszertani DVD-n kerültek kiadásra (címe: A népmesemondás hagyománya a kultúrában) A DVD és a hozzá tartozó módszertani füzet 1000 példányban jelent meg és szakmai fórumokon került terjesztésre térítésmentes kiadványként elsősorban a pedagógusok és közművelődési szakemberek számára.